Sfaturi diverse

Semnificatia florilor
O importanta deosebita are si semnificatia florilor din care este realizat buchetul miresei.
Trandafirii
Trandafirii sunt cele mai utilizate flori in buchetele de nunta. Fie ca aleg unii rosii, pentru a simboliza dragostea, fie ca opteaza pentru unii albi, majoritatea mireselor ii aleg datorita aspectului si parfumului lor imbietor. Cu toate acestea, stiai ca in lume exista peste 400 de specii de trandafiri? Sau ca in Roma antica, uleiul de trandafiri se platea cu de sase ori greutatea sa in aur? Trandafirul este de departe cea mai veche si mai cunoscuta planta ornamentala. Originea trandafirului se pierde inainte de antichitate, undeva la granita dintre istorie si mitologie. In plus, se spune ca aceasta floare s-a nascut din aceeasi spuma alba a marii din care a luat fiinta si Venus, zeita dragostei.
Bujorul
Bujorul este o floare de primavara, delicata si foarte parfumata. Este una din cele mai cultivate plante pentru flori, asta inca din cele mai vechi timpuri si tocmai de aceea nu sunt putine femeile care opteaza pentru un buchet din bujori la nunta. Cu toate acestea, bujorul a fost mereu legat de anumite legende. Se spunea in trecut ca exista niste forte puternice in bobocii de bujori care stralucesc in noptile cu luna plina. Mai mult chiar, semintele unor varietati de bujori emit o lumina palida in intuneric.
Levantica
Levantica este o planta foarte parfumata si tocmai de aceea unele mirese o prefera pentru buchetul din ziua nuntii. In plus, in trecut se credea ca florile de levantica aduc fericirea aceluia care le poarta. Nici puterile sale curative nu au fost putine - ea a fost folosita de-a lungul timpului ca ca antiseptic, antibiotic, antidepresiv, sedativ si detoxifiant.
Crinul
Crinul este la randul sau o planta foarte frumos mirositoare, foarte colorata si des utilizata in buchetele de nunta. Unii specialisti spun ca este cea mai veche floare cultivata de om, "prietenia" datand de cel putin cinci milenii, fiind chiar mai veche decat cea cu trandafirul. Ca element decorativ, crinul apare pe obiectele de cult si pe podoabe, reprezentand in antichitate speranta, puritatea si triumful. Impreuna cu trandafirul si cu laurul, era folosit la greci si romani pentru incununarea fruntilor invingatorilor. Cateva milenii mai tarziu crinul a devenit simbolul regalitatii in Franta.
Laleaua
Iata o floare mai putin folosita in buchetul miresei, dar cu atat mai mult speciala. Vorbim de o floare unica ce a generat la un moment dat o adevarata manie (la inceputul anilor 1900) si a carei semnificatie inspira eternitate, faima, iubire stabila si imaginatie. Mijlocul negru al florii ar reprezenta inima plina de iubire a celei care se casatoreste, ar semnifica intensitatea pasiunii care o leaga de mirele sau. Despre lalea, se spune ca este prima floare care a incoltit pe pamant.
Margareta
Este o floare tipica inocentei, feminitatii si puritatii atat fizice cat si sufletesti. Nu numai ca imbogateste buchetul miresei, dar la tot mai multe nunti este folosita ca accesoriu pentru par. Numeroase mirese romantice prefera sa inlocuiasca voalul traditional cu accesorii incredibile ce imita forma margaretei. Margareta este, de asemenea, un simbol al sinceritatii, intregind imaginea unei mirese caste, pure si curate din toate punctele de vedere, o mireasa desavarsita, ideala pentru Taina Cununiei.
Orhideea
Este o floare tot mai prezenta in buchetul miresei incepand cu anii 2000. Orhideea este insa o floare pretentioasa, exotica si enigmatica. Frumusetea ei delicata inspira tandrete, bogatie, forta interioara, bunastare si farmec irezistibil. Vechii greci o considerau o floare a virilitatii, in timp ce britanicii vedeau in ea planta luxului. Culorile si formele diverse in care orhideea poate fi folosita in realizarea unui buchet de mireasa sunt nenumarate, insa per ansamblu, aceasta floare exprima un caracter pe cat de puternic, pe atat de sensibil si o enorma forta de atractie.
Frezia
Este un simbol al complexitatii sentimentelor umane. In vremuri stravechi era considerata floarea prieteniei, era daruita intre prieteni, insa de-a lungul timpului a inceput sa simbolizeze sentimentele cu mult mai profunde, inclusiv iubirea pasionala dintre soti. Caracterul complex o recomanda drept o floare a intelepciunii, profunzimii, trairilor interioare si curateniei spirituale. In buchetul miresei, frezia se refera atat la iubirea tandra dintre viitorii soti, cat si la sentimentele de prietenie dintre ei, adica la multitudinea de simtiri care leaga un barbat si o femeie pe viata - respect, incredere, pasiune, amicitie.

Informatii utile inainte de nuntă
Cununia Civila
Acte necesare pentru inregistrarea casatoriei:
Inainte de toate, trebuie stiut ca, potrivit noului Cod al Familiei, varsta minima a celor doi viitori soti trebuie sa fie de 18 ani.
Pentru inregistrarea casatoriei la oficiul starii civile, aveti nevoie de urmatoarele documente:
» declaratie de casatorie, ce urmeaza a fi completata de catre viitorii soti la serviciul de stare civila, in ziua depunerii actelor necesare pentru incheierea casatoriei (daca ambii viitori soti sunt cetateni straini sau cetateni romani cu domiciliul in strainatate, declaratia de casatorie se poate face la primaria localitatii in care acestia se afla temporar;)
» actele de identitate ale viitorilor soti, in original si copie;
» certificatele de nastere ale viitorilor soti, in original si copie;
» certificatele medicale prenuptiale, valabile 14 zile de la data emiterii lor si care trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu casatori;
» daca este cazul, acte, in original si copie, traduse si legalizate ori certificate de ofiterul de stare civila, din care sa rezulte desfacerea casatoriei anterioare, (aceste acte pot fi: certificatul de deces al fostului sot ori sentinta de divort);
Dosarul actului de casatorie mai cuprinde, dupa caz, urmatoarele documente:
» aprobarea primarului pentru incheierea casatoriei in afara sediului primariei, la cererea persoanei interesate;
» procesul-verbal incheiat impreuna cu interpretul autorizat, in cazul incheierii casatoriei intre persoane care nu cunosc limba romana sau intre surdomuti;
» in cazul casatoriei unui cetatean strain, dovada eliberata ori autentificata de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate in Romania, din care sa rezulte ca acesta indeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei in Romania; exceptie fac cetatenii statelor cu care Romania a incheiat tratate, conventii sau acorduri de asistenta juridica, care pot prezenta documente eliberate de autoritatile competente din tarile respective;
» declaratia data pe propria raspundere si autentificata la notariat, din care sa rezulte ca viitorul sot, cetatean strain sau apatrid, nu este casatorit si indeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei in Romania (in cazul in care statul al carui cetatean este nu are misiune diplomatica sau oficiu consular acreditat in Romania); pentru apatrizi, legea nationala este legea statului in care isi au domiciliul sau, in lipsa, resedinta;
» toate documentele redactate in limba tarii al carei cetatean este solicitantul trebuie obligatoriu traduse si legalizate in limba romana la un birou notarial din Romania sau la ambasada Romaniei din tara al carei cetatean este;
» Dosarul cu actele necesare pentru inregistrarea casatoriei se depune personal de catre viitorii soti la oficiul starii civile din cadrul primariei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul unul dintre ei. Tot aici va avea loc si oficierea casatoriei;
» Casatoria se va incheia dupa trecerea unui termen de 10 zile calendaristice de la data depunerii actelor, in care se cuprind atat ziua cand a fost facuta declaratia de casatorie cat si ziua in care se oficiaza casatoria.
La incheierea casatoriei este necesara prezenta a doi martori, care se vor legitima cu actele de identitate.
Cununia Religioasa
Nu se fac cununii religioase (dupa calendarul crestin-ortodox):
» in toate zilele de miercuri si vineri de peste an;
» in ajunul Praznicelor Imparatesti;
» in sapatamana dinaintea Postului Sfintelor Pasti;
» in Postul Sfintelor Pasti;
» in Saptamana Luminata;
» in Duminica Rusaliilor;
» in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel;
» in Postul Adormirii Maicii Domnului;
» de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul;
» de Inaltarea Sfintei Cruci;
» in Postul Nasterii Domnului;
» de la Nasterea Domnului pana la Botezul Domnului.
Agenda Mirilor
Planificarea nuntii
Cu 10-12 luni inainte:
» Stabiliti data oficiala a nuntii;
» Stabiliti bugetul care va fi alocat evenimentului;
» Stabiliti numarul aproximativ de invitati;
» Alegeti restaurantul si faceti rezervarea;
Ar fi bine sa aveti o agenda in care sa va notati informatiile si planificarile necesare.
» Rezervati restaurantul. Trebuie sa va grabiti pentru ca locurile se ocupa cu mult timp inainte.
» Mergeti la biserica dorita, vorbiti cu preotul paroh si verificati daca in data dorita se fac nunti.
» Alegeti nasii si stabiliti cu ei detaliile nuntii.
» Contactati agentia de nunti pe care o alegeti sa se ocupe de evenimentul unic din viata dumneavostra. Stabiliti detalii cu ei. Este de preferat sa-i lasati pe ei sa se ocupe de organizarea nuntii, dumneavoastra alegand din ofertele lor. Impuneti cat mai multe preferinte personale.
Cu 6 - 8 luni inainte:
» Contactati un consultant de ceremonie de la o agentie de organizare a evenimentelor si alegeti tema petrecerii;
» Stabiliti lista invitatior;
» Cautati tinutele de gala si accesoriile pentru mireasa si pentru mire;
» Alegeti nasii, domnisoarele si cavalerii de onoareo;
» Inscrieti-va la un curs de dans (daca credeti ca aveti nevoie);
» Alcatuiti o lista cu invitatii;
» Planificati luna de miere;
» Alegeti rochia de mireasa;
» Contactati din nou agentia pentru a va oferi detaliile complete despre organizarea aleasa. Retusati orice detaliu pe care il doriti;
Cu 3 - 4 luni inainte:
» Trimiteti invitatiile;
» Alegeti cadoul ce va fi oferit de mire miresei si respectiv de mireasa mirelui;
» Realizati o lista de melodii preferate si alegeti melodia primului dans;
- Alegeti si rezervati hair-stylist-ul si make-up artist-ul si rezervati;
» Alegeti aranjamentele florale;
» Finalizati lista de invitati;
» Comandati invitatiile si cardurile de confirmare;
» Achizitionati restul de accesorii ale tinutei de gala;
» Stabiliti meniul in cele mai mici detalii (eventual in urma unei degustari);
» Planificati luna de miere si rezervati locurile;
» Stabiliti Biserica unde veti efectua cununia religioasa si faceti rezervarea;
» Alegeti un fotograf, dupa consultarea unui catalog de prezentare;
» Alegeti un cameraman - dupa vizionarea unor casete;
» Alegeti un DJ sau o formatie - dupa audierea acestora;
» Alegeti si comandati rochia de mireasa si accesoriile aferente;
» Alegeti si comandati costumul de mire si accesoriile aferente;
» Planificati Petrecerea Burlacilor si Petrecerea "Burlacitelor";
» Alegeti invitatiile si compuneti textul;
» Comandati invitatiile si trimiteti-le;
» Comandati verighetele;
» Faceti o proba a coafurii si a machiajului;
» Cumparati celelalte accesorii de mireasa;
» Cumparati costumul si accesoriile de mire;
» Comandati toaletele pentru cununia civila;
» Comandati verighetele;
» Stabiliti pana la ultimul detaliu toate decoratiunile restaurantului;
» Programati o proba la magazinul sau atelierul de unde ati comandat rochia;
» Organizati transportul invitatilor, mai ales daca aveti invitati din alte localitati;
» Rezervati camere la hotel sau alegeti alte variante pentru cazarea acestora;
» Rezervati o camera la hotel si pentru voi, pentru noaptea nuntii;
Cu 3 saptamani inainte:
» Comandati tortul miresei si tortul nasilor;
» Comandati prajiturile daca acestea nu sunt incluse in meniu;
» Comandati aranjamentele florale;
» Puneti la punct toate detaliile legate de sala, traseu, petrecerea propriu-zisa;
» intocmiti documentatia oficiala (testele de sange, examenul medical etc);
» Alegeti si comandati cadourile pentru nasi si invitati;
» Depuneti actele pentru cununia civila;
» Strangeti confirmarile de participare din partea invitatilor;
» Faceti programarea la coafor si machiaj;
» Stabiliti detaliile cu agentia, fotograful, cameramanul si muzicantii;
» Depuneti dosarul cu acte la Oficiul Starii Civile si planificati ora;
» Stabiliti ultimele detalii cu fotograful, cameramanul;
» Discutati cu DJ-ul / formatia asupra programului, preferintelor si valsul mirilor;
» Anuntati floraria unde si cand trebuie sa va livreze aranjamentele comandate;
» Mergeti pentru o proba la salonul de coafura ales;
» Mergeti la cosmetician;
» Ridicati verighetele;
Ultima saptamana
» Confirmati la restaurant numarul de persoane;
» Stabiliti asezarea la masa a invitatilor;
» Faceti-va manichiura si pedichiura;
» Stabiliti ultimele detalii referitoare la luna de miere;
» Programati persoanele care se vor ocupa de detalii in ziua nuntii (luatul florilor, transportul invitatilor, etc.);
» Discutati detaliile de ultim moment cu agentia full-service;
» Contactati invitatii care nu au anuntat participarea;
» Redactati lista finala a invitatilor;
» Redactati cardurile de masa;
» Stabiliti asezarea invitatilor la mese, asezarea meselor si numerotarea acestora;
» Comunicati restaurantului numarul final de invitati, stabiliti un orar pe meniu;
» Verificati inca o data rochia de mireasa si costumul de mire;
» Impachetati bagajele pentru luna de miere;
Ultima zi
Bucurati-va de aceste Clipe Magice!
Dupa nunta
» Trimiteti bilete de multumire (eventual si poze) celor care au fost prezenti la nunta.